Vrije keuze uitvaartbegeleider

Veel mensen in Nederland zijn verzekerd voor de kosten van een uitvaart. Nabestaanden denken vaak dat ze verplicht zijn om de uitvaart dan te laten verzorgen door de onderneming waar de verzekering loopt. Dat staat immers op de polis: ‘Neem bij overlijden contact op met telefoonnummer …’. Maar dat is dus een misverstand. Iedereen is vrij om de uitvaartbegeleider te kiezen die het beste bij de eigen visie past.

Wanneer er een uitvaartverzekering is, dan is mijn advies eerst even de polis goed te lezen. Wanneer het een kapitaalverzekering betreft, dan keert deze een geldbedrag uit. De hoogte hiervan kan bij de verzekeraar worden opgevraagd. Het uit te keren bedrag kan door de nabestaanden vrij besteed worden aan de organisatie van de uitvaart.

Wanneer het een naturaverzekering betreft, dan keert de polis in principe uit in een tussen verzekeringsmaatschappij en verzekerde overeengekomen pakket goederen en diensten. Vaak is dat bijvoorbeeld een bepaald soort grafkist, een x-aantal rouwkaarten, een rouwauto op de dag van de uitvaart, koffie en cake voor x aanwezigen en begeleiding door een uitvaartondernemer van de desbetreffende maatschappij. Wanneer u er in dit geval toch voor kiest om gebruik te maken van de diensten van een andere, zelfgekozen uitvaartbegeleider, dan zal deze polis ook een geldbedrag uitkeren. De verzekeringsmaatschappij zal u dan waarschijnlijk vertellen dat dit geldbedrag lager is dan de waarde van het pakket goederen en diensten.

Dat betekent echter niet dat de kosten van de uitvaart verzorgd door de zelfgekozen uitvaartbegeleider per definitie hoger zullen zijn dan wanneer u de uitvaart door de ondernemer van de verzekeringsmaatschappij zou laten verzorgen. Met uitzondering misschien in de uitzonderlijke situatie dat u alleen precies het pakket goederen en diensten afneemt dat in de polis overeengekomen is. Alleen gebeurt dat zelden, is mijn ervaring.

Dus ook wanneer er sprake is van een naturaverzekering, kunt u de uitvaart door Stille Kracht laten begeleiden. Stap voor stap en met oog voor detail creëer ik graag samen met u een betekenisvol afscheid.

Omdat nabestaanden en uitvaartbegeleider vaak bijzondere en intense momenten delen, is het belangrijk dat er een klik is. Daarom kunt u ook al contact met mij opnemen wanneer er nog geen sprake is van een sterfgeval. Bijvoorbeeld als u weet dat uw leven of het leven van een dierbare binnenkort zal eindigen. Het kan rust geven alvast over de uitvaart na te denken en erover te praten. In een persoonlijk gesprek kunnen we alle aspecten van een uitvaart doornemen en kunt u uw wensen op dit gebied kenbaar maken. Voor dit gesprek breng ik geen kosten in rekening.

Evelien de Ruiter
Stille Kracht UItvaartbegeleiding