Vlinders

“Whisper I love you to a butterfly and it will fly to heaven and deliver your message”

Van de week zag ik deze spreuk voorbijkomen en direct moest ik glimlachen. Vlinders worden vaak op een positieve, troostende manier geassocieerd met de dood. Waarom is dat eigenlijk?

Een vlinder staat voor het proces van transformatie – van rups naar pop naar vlinder – en wordt daarom vaak geassocieerd met de verschillende stadia in ons eigen leven: kracht, groei, kwetsbaarheid, de dood. Ieder mensenleven kent deze fasen.

De vlinder heeft in veel verschillende culturen eenzelfde soort betekenis. De Azteken bijvoorbeeld gebruikten de vlinder om de zielen van verslagen krijgers uit te beelden en ook Christus werd afgebeeld met de vlinder van wederopstanding in zijn hand. Voor de Maori’s was de vlinder het symbool van de ziel en bij de oude Grieken stond het woord psyche voor zowel ziel als vlinder. En in China staat het transformatieproces voor onsterfelijkheid en vrijheid: wanneer de ziel het lichaam van de overledene verlaat, fladdert deze als een vlinder naar de hemel.

Spreekt de symboliek van de vlinder u aan? Dan laat ik u graag kennis maken met de houten vlindersluitingen van grafkistenmaker Radboud Spruit. Dit zijn sluitingen waarmee een grafkist gesloten kan worden, in plaats van met de gebruikelijke knoppen.