Uitvaart ten tijde van Corona: wat kan er wel?

Wat als iemand deze dagen komt te overlijden? Hoe geef je de uitvaart dan vorm? Wat kan en mag er nu nog niet? En wat kan en mag vooral wel? Ik zet graag een en ander voor u op een rij. Sinds zaterdag 26 juni zijn de maatregelen weer verder versoepeld en is eigenlijk alles weer open, zij het nog wel op 1,5 meter afstand. Wat betekent dat in de praktijk?
 

Opbaren thuis

Een overledene thuis opbaren is mogelijk. En thuis rouwbezoek ontvangen kan dus ook. Er geldt dan ook geen restrictie meer voor wat betreft het aantal thuis te ontvangen personen. 

Uitvaartplechtigheid

Een maximum aantal aanwezigen bij een uitvaartplechtigheid is er ook niet meer. Uitvaartlocaties maar ook bijvoorbeeld horecagelegenheden mogen nu 100% van hun 'anderhalvemetercapaciteit' ontvangen. Hoeveel gasten dat zijn, bepaalt iedere locatie zelf. Het dragen van een mondkapje is niet meer verplicht, alleen op plekken waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is. Ook bij het samenzijn na de plechtigheid worden gasten gevraagd onderling afstand te houden. Dat kan het beste wanneer iedereen aan een tafel plaatsneemt, zo min mogelijk rondloopt en consumpties dus zittend gebruikt. 

Een afscheidsbijeenkomst of een samenzijn na afloop in een horecagelegenheid kan ook weer. Wel gelden bij bezoek aan een horecagelegenheid voor een uitvaart dezelfde voorwaarden als bij  'gewoon' horecabezoek: registratie van de gasten is verplicht evenals een gezondheidscheck terplekke en een vaste zitplaats voor elke gast. Horecagelegenheden kunnen bovendien kiezen voor gebruik van coronatoegangsbewijzen. Wanneer hiervoor wordt gekozen, vervalt de 1,5 meter regel en kunnen zoveel gasten ontvangen worden als de horecagelegenheid ruimte heeft. 

Betekenisvol afscheid nemen

Als altijd sta ik u graag terzijde om samen met u een betekenisvol afscheid te organiseren. 

Als alternatief voor een afscheid met een groot aantal aanwezigen, bieden veel afscheidslocaties de mogelijkheid het afscheid vanuit huis te volgen (livestream via internet). Of u kunt kiezen voor het laten maken van een opname die direct na de bijeenkomst met anderen gedeeld kan worden. En juist nu is het uiteraard ook waardevol de plechtigheid te laten filmen of fotograferen door een professional. Zodat u na het afscheid anderen er deelgenoot van kunt maken.

Liefdevol en betekenisvol afscheid nemen kan altijd. Ik sta u graag bij.

Evelien de Ruiter
Stille Kracht Uitvaartbegeleiding