Uitvaart ten tijde van Corona: wat kan er wel?

Wat als iemand deze dagen komt te overlijden? Hoe geef je de uitvaart dan vorm? Wat kan en mag er nu niet? En wat kan en mag vooral wel? Ik zet graag een en ander voor u op een rij. Want ook de uitvaartbranche heeft maatregelen moeten nemen sinds het corona-virus Nederland en de wereld teistert. Per 1 juli jl. zijn de maatregelen weer iets versoepeld. Hoe, leest u hieronder. 

Opbaren thuis

Een overledene thuis opbaren is mogelijk. Thuis rouwbezoek ontvangen, kan ook. Maar uiteraard is nog steeds het advies om geen te handen schudden,1,5 meter afstand te houden en geen mensen te ontvangen die grieperig zijn. Neem daarin uw verantwoordelijkheid, hoe verdrietig ook. Als uitvaartbegeleider houd ik mij ook aan deze adviezen in onze onderlinge contacten.

Uitvaartplechtigheid

Crematoria en begraafplaatsen hebben sinds medio maart uitvaartplechtigheden gefaciliteerd in aanwezigheid van maximaal 30 aanwezigen. Sinds 1 juli zijn de richtlijnen hiervoor versoepeld: het maximum aantal personen hangt nu af van de plek waar de plechtigheid wordt georganiseerd.

Aanwezigen moeten altijd 1,5 meter afstand (kunnen) houden, met uitzondering van personen die tot één huishouden behoren, voor hen is die onderlinge afstand niet nodig. Voor uitvaarten binnen of buiten geldt geen maximumaantal onder de volgende aanvullende voorwaarden: er zijn vaste zitplaatsen, er wordt tevoren gereserveerd – dus u weet precies wie aanwezig zullen zijn – en bij de ontvangst van uw gasten wordt een gezondheidscheck gedaan. Als dat niet kan, dan geldt wel een maximum van 100 bezoekers voor binnen of 250 bezoekers voor buiten. Uitvaart- en ander personeel niet meegerekend.

Samenzijn na afloop

Voor of na een plechtigheid samenkomen en samen met uw familie, vrienden en/of bekenden rouwen en met elkaar het verlies delen onder het genot van een hapje en een drankje, is ook weer mogelijk. De volgende spelregels zijn hiervoor van kracht: zowel binnen als buiten houden gasten 1,5 meter afstand tot elkaar, ze hebben een vaste zitplaats en hygiënemaatregelen worden nageleefd. Zonder gezondheidscheck en reservering zijn maximaal 100 personen per ruimte toegestaan, uiteraard mits de ruimte groot genoeg is om voldoende afstand te kunnen houden. In grotere ruimtes waar meer dan 100 personen bij elkaar kunnen zijn, is het verplicht vooraf te reserveren én een gezondheidscheck te doen. Veel uitvaartlocaties hebben aanvullende regels, die altijd opgevolgd zullen moeten worden.

Dit allemaal nog steeds ter bescherming van uw en mijn gezondheid, die van alle medewerkers van crematoria en begraafplaatsen, van overledenenverzorgers, rouwautochauffeurs en andere betrokken bij een uitvaart, de gezondheid van iedereen. 

Betekenisvol afscheid nemen

Ook onder deze omstandigheden sta ik u graag terzijde om samen met u een betekenisvol afscheid te organiseren. Er zijn tal van mogelijkheden om mensen in uw omgeving die u normaliter wel zou hebben uitgenodigd aanwezig te zijn bij een afscheid, er toch bij te betrekken.

Bijvoorbeeld door mensen te vragen troostende woorden op een ansichtkaart of A4tje met de post naar u toe te sturen. Dit kunnen teksten zijn, maar ook tekeningen of foto’s, dierbare herinneringen aan degene die overleden is. Alle inzendingen kunnen vervolgens gebundeld worden in een boek of map. Of door gebruik te maken van een online condoleanceregister. Ook een manier is mensen te vragen hun steunbetuiging te filmen met mobiele telefoon en daar vervolgens een condoleancefilm van te maken.

Als alternatief voor een afscheid met een groot aantal aanwezigen, bieden veel afscheidslocaties de mogelijkheid het afscheid vanuit huis te volgen (livestream via internet). Of u kunt kiezen voor het laten maken van een opname die direct na de bijeenkomst met anderen gedeeld kan worden. En juist nu is het uiteraard ook waardevol de plechtigheid te laten filmen of fotograferen door een professional. Zodat u na het afscheid anderen er deelgenoot van kunt maken.

Een afscheid thuis met een klein aantal aanwezigen is ook een optie uiteraard. Als hiervoor wordt gekozen, dan kan het voor nabestaanden troostend zijn wanneer bij vertrek (of het langsrijden) van de rouwauto naar crematorium of begraafplaats de buren voor het raam of buiten voor de deur staan en de overledene zo uitgeleide doen. Er is vast een lieve buur die iets dergelijks voor u wil organiseren. Ook bijzonder is het wanneer op zo’n moment de buren de vlag halfstok hangen. Ik heb ook een keer meegemaakt dat de buren bloemen aan alle lantaarnpalen hadden gebonden: een prachtig liefdevol teken van verbondenheid in tijden van verdriet.

Tenslotte is het uiteraard altijd mogelijk om op een later kan moment een herdenkingsbijeenkomst te organiseren, waar dan alle tijd en ruimte is om samen met iedereen die u dierbaar is, herinneringen aan de overledene met elkaar te delen.

Liefdevol en betekenisvol afscheid nemen kan echt ook in deze bijzondere omstandigheden.
Ik sta u graag bij. Laten we goed voor elkaar zorgen!

Evelien de Ruiter
Stille Kracht Uitvaartbegeleiding