Foto's vol liefde en verdriet

Nog tot en met 10 april a.s. is in het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover in Amsterdam een expositie te zien over post-mortemfotografie.

‘Post Mortem – foto’s vol liefde en verdriet’ bevat 185 historische post-mortemfoto’s uit de periode 1860-1920 uit de grootste Europese collectie met dit onderwerp, die van de Britse verzamelaar Paul Frecker. De tentoonstelling laat ook foto’s zijn die de laatste jaren door uitvaartfotografen zijn gemaakt. Zij zetten een oude traditie voort met prachtige, ontroerende foto’s. Zij tonen een intiem soort verdriet. De foto’s zijn gemaakt uit liefde voor iemand, ze zijn een warme herinnering en een vastlegging van een moment dat niet vergeten mag worden. Bezoekers aan de tentoonstelling mogen ook eigen foto’s meenemen en ophangen.

We zien steeds vaker dat nabestaanden een fotograaf of cameraman vragen een reportage te maken van een afscheid. En dankzij de smartphone heeft bijna iedereen dagelijks een camera op zak en zijn we sowieso gewend alles wat we doen, vast te leggen. Tijdens opbaringen en uitvaarten wordt er heden ten dage dan ook druk gefotografeerd.

Wat vindt u hiervan?

Museum Tot Zover is gevestigd op begraafplaats, crematorium en gedenkpark De Nieuwe Ooster, Kruislaan 124, 1097 GA  Amsterdam, telefoon 020-694 04 82. Geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur.
Cookie instellingen