Een afscheid op maat – de locatie

Ieder mens is uniek. Ieder afscheid ook. U kunt een uitvaart vormgeven zoals u dat wilt. Van klein en intiem tot groots het leven vieren. Alles is bespreekbaar en bijna alles is mogelijk. Dit artikel is een eerste uit een serie waarin de verschillende aspecten die een uitvaart uniek maken, aan bod komen. Denk hierbij aan de locatie, de muziek, het vervoer, het drukwerk, de bloemen, de uitvaartkist (en alternatieven daarvoor).

De locatie

Veel mensen denken voor een uitvaart vaak direct aan de aula van een crematorium. Daar is uiteraard niets mis mee. Sterker nog, het heeft veel voordelen om voor een dergelijke plek te kiezen. Het zijn immers locaties die er volledig op ingericht zijn een uitvaart te faciliteren. Maar het zijn ook locaties die voor een breed publiek gemaakt zijn. Heel persoonlijk zijn ze dus niet. Daarom is het goed te weten dat je een afscheidsbijeenkomst in feite overal kunt organiseren, mits de uitbater bereid is de locatie hiervoor beschikbaar te stellen.

Door te kiezen voor een andere locatie, kun je het afscheid nog meer afstemmen op de wensen van de overleden persoon. Het is immers een mooie gedachte om afscheid van iemand te nemen op een plek waar bijvoorbeeld een bijzondere herinnering aan hangt. Of gewoon op een plek die perfect past bij de persoon die hij of zij was. 

Afscheid in een kerk

Mijn ervaring is dat een religieus afscheid tegenwoordig meer uitzondering dan regel is. Wel kiezen mensen vaak voor een kerk als uitvaartlocatie. In Den Haag zijn er verschillende kerken waar een uitvaartplechtigheid kan plaatsvinden zonder dat de bijeenkomst een religieuze invulling heeft. Bijvoorbeeld de Kloosterkerk en de Nieuwe Badkapel. Maar ook voor kleinere gezelschappen de kapel van begraafplaats St. Petrus Banden of de Van Assendelftkapel in de Grote Kerk. In de regio Den Haag is Op Hodenpijl hiervan ook een mooi voorbeeld.

Afscheid in een café of restaurant

Had de overledene een horecagelegenheid waar hij of zij vaste klant was? Informeer dan daar eens of het mogelijk is het afscheid (of een deel van het afscheid) hier te houden. Het is niet alleen een prachtig eerbetoon aan de persoon in kwestie, het geeft het afscheid ook een wat losser en informeler karakter, wat onder andere voor kinderen een fijne bijkomstigheid kan zijn.

Afscheid op het strand

Voor iedereen die een speciale band had met het strand en de zee, is een afscheid op het strand een mooie keuze. In het strandseizoen is Beachclub People op Kijkduin hiervoor bijvoorbeeld beschikbaar. Net als bij een afscheid in een horecagelegenheid, heeft een uitvaart op het strand ook vaak een informeel karakter. 

Een afscheid thuis

Niet heel bekend is dat je een afscheid ook gewoon thuis kan en mag organiseren. Zeker wanneer gekozen wordt voor een bijeenkomt in besloten kring, is een afscheid thuis zeker het overwegen waard. Thuis, een plek waar vele herinneringen hun oorsprong vinden. Met bijvoorbeeld bloemen uit eigen tuin en de favoriete muziek van de overledene op de achtergrond.

Aandacht maakt alles mooier. En dat wat mooi is, biedt troost. Daarom vind ik het belangrijk dat bij het organiseren van een uitvaart met aandacht keuzes worden gemaakt, ook de keuze voor de locatie hoort daarbij. Ik denk graag met u mee welke plek het meest passend is. Bent u nu al op zoek naar inspiratie? Bekijk dan het locatieoverzicht op mijn site. Hier vindt u ook meer informatie over begraafplaatsen, crematoria en rouwkamers in de Haagse regio.

Evelien de Ruiter
Stille Kracht Uitvaartbegeleiding