Digitale erfenis

Digitale erfenis: direct alles opzeggen na een overlijden?
 
Wees niet te voortvarend met het opzeggen van accounts en abonnementen van overledenen, anders loop je het risico dat je niet meer bij cruciale persoonlijke data komt. Deze waarschuwing komt van Sander van der Meer. Sander heeft een achtergrond als forensisch digitaal specialist binnen de opsporing en is oprichter van het bedrijf Digitale Nazorg.
 
Digitale Nazorg is sinds 2013 uitgegroeid tot hét kenniscentrum op het gebied van innovatieve en technische oplossingen bij de digitale nalatenschap, online erfenis en dierbare data. Zij kunnen nabestaanden ondersteunen door na een overlijden dierbare data van degene die gestorven is, inzichtelijk te maken en te helpen bij de afwikkeling van de administratie én de digitale nalatenschap.
 
Zo kunnen bijvoorbeeld gegevens op computers en telefoons die beveiligd zijn door een onbekend wachtwoord, in een aantal gevallen toch toegankelijk worden gemaakt. Data zoals contacten, foto’s of documenten. Nabestaanden kunnen deze digitale erfenis gebruiken voor mooie herinneringen of de afwikkeling van diverse zaken zoals een reeds opgemaakte wilsbeschikking, testament of muziekvoorkeur na een overlijden.
 
Lukt het altijd? Nee, helaas niet. Door de nieuwste technieken zoals 'full disk encryptie' kan er sprake zijn van een hele goede beveiliging. Het grootste nadeel daarbij is dat wanneer er sprake is van een defect of een onbekend (of vergeten) wachtwoord, er geen enkele toegang tot de originele data meer is. Iets om ook bij leven over na te denken!
 
i-Finish is de gratis en handige opzegmodule waar van steeds meer bedrijven snel en makkelijk te vinden is hoe o.a. abonnementen, lidmaatschappen en accounts kunnen worden beëindigd wanneer er sprake is van een overlijden.
 
Stille Kracht is sinds kort partner van ‘Digitale Nazorg’ en ‘i-Finish’. Meer informatie: www.digitalenazorg.nl en www.i-finish.nl.