Dichtbij houden of laten Gaan?

Na een uitvaart waarbij de overledene is gecremeerd, blijft de as minimaal een maand bewaard in het crematorium. In deze periode kunt u als nabestaande besluiten over wat te doen met de as van uw dierbare. Houdt u het dicht bij u? Of kiest u voor laten gaan? Bewaren of uitstrooien? Waar u ook voor kiest, in beide gevallen zijn er vele mogelijkheden.

Bewaren
Een urn kunt u thuis bewaren, in huis of in de tuin. U kunt ook kiezen voor een plaats elders. Crematoria en vaak ook begraafplaatsen bieden daar de mogelijkheid voor. Bijvoorbeeld in een urnengalerij of urnentuin. Een andere mogelijkheid is de urn in een urnengraf te plaatsen. U betaalt dan wel grafkosten.

U kunt er ook voor kiezen de as (veelal een kleine hoeveelheid) te laten verwerken in een sieraad of een kunstobject. Een sieraard kunt u altijd bij u dragen. Een kunstobject kan een mooi en persoonlijk aandenken zijn voor een speciale plek in huis.

Verstrooien
Ook verstrooien kan op veel manieren. Dat kan op een daarvoor bestemde plaats op het terrein van een crematorium of begraafplaats, maar ook uw eigen tuin of een andere dierbare plek in de natuur kan daarvoor uitgekozen worden. As verstrooien op zee is ook mogelijk, vanaf een schip en zelfs vanuit een vliegtuig. Of gewoon vanaf het strand.

Ook een mooie en sfeervolle manier is asverstrooiing per heliumballon. Hoog over het land zweeft de as van uw dierbare naar de wolken. Op grote hoogte komt de as vrij om daar te worden meegenomen door de wind.

Een boom laten kweken, waarbij de as van de overledene wordt gebruikt als voeding, is tenslotte ook een optie. Wanneer u hiervoor kiest, dan heeft u hiermee een uniek en levend monument, een groeiende herinnering, om vast te houden en tegenaan te leunen, om troost te vinden.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Ik vertel het u graag.