De eerste belangrijke keuzes

Nadat iemand gestorven is, heeft de zorg voor het overleden lichaam prioriteit. Welke keuzes moeten worden genomen? Wie gaat het lichaam wassen? Welke kleding krijgt de overledene aan? Wordt gekozen voor het koelen van het lichaam of voor een lichte balseming? Blijft de overledene thuis of wordt gekozen voor een mortuarium of rouwcentrum? Kiest u voor opbaren op bed, in een kist of geeft u de voorkeur aan een wade?

Wassen en kleden
Nog niet zo lang geleden was het wassen en kleden van het lichaam een zaak waar meestal geen nabestaanden bij aanwezig waren, maar er is inmiddels veel veranderd en steeds vaker willen naasten bij de laatste verzorging van hun dierbare worden betrokken. Alles immers wat je nog kunt doen, kan troost bieden en zo positief bijdragen aan het rouwproces.

Dus als u dat wilt, mag u het lichaam van een overleden dierbare zelf wassen en kleden. Maar ook alleen al het aanwezig zijn terwijl de overledene door professionals wordt verzorgd, kan troost bieden. Of een tussenvorm: aanwezig zijn en bijvoorbeeld wel zelf de knoopjes van een overhemd of blouse sluiten. U bepaalt wat u wel en wat u niet wilt doen.

Koelen of thanatopraxie?
In de meeste gevallen kiezen nabestaanden voor het koelen van het lichaam. Dit kan in een mortuarium of rouwcentrum, maar ook thuis door middel van een mobiele koeling die onder een lichaam of onder de grafkist wordt geplaatst.

Sinds 2010 hebben we in Nederland ook de mogelijkheid te kiezen voor thanatopraxie. Dit is een lichte vorm van balseming die qua behandeling het best te vergelijken is met nierdialyse. Bij nierdialyse wordt het bloed buiten het lichaam gebracht, gereinigd en gaat dit weer terug het lichaam in. Bij thanatopraxie wordt het bloed afgevoerd en wordt een balsemvloeistof teruggebracht. Deze vloeistof zorgt ervoor dat het lichaam gemiddeld maximaal 10 dagen geconserveerd blijft. Deze behandeling kan thuis worden uitgevoerd. Voordeel van thanatopraxie is dat de overledene kan worden opgebaard bij kamertemperatuur, het lichaam zal niet meer zo koud aanvoelen. Ook zijn er hygiënische en cosmetische voordelen: vocht, geurtjes en verkleuringen worden gereduceerd of kunnen zelfs verdwijnen. De kosten voor een lichte balseming zijn ongeveer gelijk aan de kosten van een koeling.

Kist of wade?
Bij elke uitvaart komt het ter sprake: de kist. Het laatste omhulsel van de mens. Eerder al schreef ik daar een kort artikel over. Meer weten? Klik dan hier.